Nederlandse economie krimpt met 1,7%


De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal 1,7 procent gekrompen in vergelijking met het van het voorgaande kwartaal, blijkt afgelopen vrijdag uit de cijfers van het CBS. Het gaat om de grootste krimp sinds de economische crisis van 2009. Met de krimp komt er een eind aan 23 kwartalen (bijna zes jaar) van economische groei in Nederland.

 

De rode cijfers zijn volgens het CBS te verklaren door een sterke daling van de consumentenuitgaven. Nederlandse huishoudens gaven in de eerste drie maanden van dit jaar 2,7 procent minder uit dan in het voorgaande kwartaal. Dat is de grootste daling sinds 1987, het jaar waarin het CBS begon met de metingen.

 

Vrijwel elke sector voelt coronamaatregelen

De gevolgen van de coronacrisis worden in vrijwel elke sector gevoeld. Het CBS noteert de grootste productiedalingen in de sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie. Ook de sectoren handel, vervoer en zorg vertoonden krimp.

 

Lichtpuntjes in de zee van rode cijfers is de bouw. Met een groei van 3,1 procent ten opzichte van vorig jaar werd in het eerste kwartaal flink doorgebouwd. De opleving is opvallend, want een kwartaal eerder was er nog sprake van een daling.

LinkedInPrint

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand updates van onze nieuwste projecten, vacatures en interessant nieuws.