Multinationals en vermogenden zwaarder belast


Multinationals, grote bedrijven die niet investeren, vermogenden en zelfstandigen worden de komende jaren zwaarder aangeslagen door de fiscus. Spaarders, starters en mensen met een vaste baan kunnen rekenen op belastingvoordeel. Vooral gepensioneerde ambtenaren en zorgwerkers krijgen naar verwachting te maken met de eerste pensioenkortingen. Dat zijn de hoofdlijnen van de Miljoenennota en het koopkrachtbeeld, die minister van Financiën Wopke Hoekstra dinsdagmiddag de Tweede Kamer heeft aangeboden.

De belangrijkste fiscale maatregelen van Prinsjesdag:

  • Verhoging van de vermogensvrijstelling in box 3 tot €50.000 (€100.000 voor fiscale partners). Drie miljoen mensen die nu nog vermogensrendementsheffing betalen, doen dat volgend jaar niet meer;
  • Het lage tarief van de vennootschapsbelasting daalt van 16,5 procent naar 15 procent. Het hoge tarief blijft 25 procent. Dit laatste tarief geldt vanaf 2021 voor een winst van meer dan 245.000 euro.
  • De zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd naar €3.240 in 2036;
  • Er komt een nieuwe belastingaftrek voor bedrijven om gerichte investeringen uit te lokken, daarvoor is de komende twee jaar €4 mrd beschikbaar.

 

LinkedInPrint

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand updates van onze nieuwste projecten, vacatures en interessant nieuws.