Kritiek op nieuwe arbeidswet


Kritiek op nieuwe arbeidswet

De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) stuit op de dag van de presentatie direct op veel kritiek. Zo geeft FNV-vicevoorzitter Kitty de Jong in haar verklaring aan dat het de arbeidsmarkt juist verder uit balans brengt. Ook MKB-Nederland en VNO-NCW uiten in hun gezamenlijke reactiede nodige kritiek. Hoewel de wet door hen als een stap vooruit gezien wordt, zien zij grote nadelen op de gebieden van seizoenswerk en oproepcontracten.

 

Multinationals ontlopen via Nederland belasting over miljarden

Jaarlijks stroomt er ruim €20 miljard aan royalty’s en rente door Nederland waarover bedrijven bijna geen belasting betalen. Daarnaast passeerde in 2016 nog eens €177 miljard doorstroom-vennootschappen in Nederland. Dat schrijft het FD. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën verwacht dat deze geldstroom snel opdroogt zodra het kabinet in 2021 een bronbelasting invoert op royalty’s en rente die naar belastingparadijzen gaan. Die bronbelasting is onderdeel van een reeks maatregelen waarmee Snel het beeld van Nederland als fiscaal doorstroomland hoopt te kantelen.

 

Omzet Adecco Nederland gedaald in 3e kwartaal

Adecco Group zag in het derde kwartaal van dit jaar de omzet met 2% groeien naar bijna € 6 miljard. Maar in Nederland is de omzet van Adecco afgelopen kwartaal gedaald. De omzet kwam uit op € 5,996 miljard in het afgelopen kwartaal. Dat komt neer op een omzetgroei van 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De winst (EBITA) daalde in het derde kwartaal met 7% naar € 298 miljoen. Adecco-topman Alain Dehaze spreekt van een ‘uitdagend’ afgelopen kwartaal met afnemende groei in een aantal Europese landen. Frankrijk deed het daarentegen goed met een omzetgroei van 5%. De omzet in de Benelux daalde met 6% in het derde kwartaal van 2018 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zowel in België als in Nederland was er volgens Adecco sprake van aanzienlijke groeivertraging door mindere marktomstandigheden en minder vraag van enkele grote klanten van het uitzendconcern. Adecco geeft geen cijfers specifiek voor Nederland. Adecco Group Nederland maakt deel uit van Benelux & Nordics, dat in het derde kwartaal een gezamenlijke omzet van € 518 miljoen boekte, een daling van 3%.

De omzetdaling in Nederland is opvallend, hoewel enigszins aangekondigd door de afnemende groei in de loop van dit jaar. In het eerste kwartaal boekte Adecco Nederland nog een omzetgroei van meer dan 10%. In het tweede kwartaal was die omzetgroei in ons land al veel minder. In de Benelux bedroeg de omzetstijging in het tweede kwartaal 3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Adecco Group Nederland behaalde in 2017 nog een omzetgroei van bijna 13%.

 

Brexit

Groot-Brittannië en de EU zouden een geheim akkoord hebben bereikt waarin staat dat Groot-Brittannië na de brexit onderdeel blijft van de douane-unie, aldus The Sunday Times. Dat is gunstig voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dit zouden de gevolgen zijn voor Nederland mocht het toch uitlopen op een no deal-brexit.

 

Ontslag wordt makkelijker

Vast werk wordt minder vast en flexibel werk minder flexibel. Dat is de kern van een wet waarmee het kabinet deze week op de proppen komt. Met het voorstel zet minister Koolmees van Sociale Zaken de eerdere afspraak dat het ontslagrecht wordt versoepeld door. Deze week wordt de wet officieel, met alle details, gepresenteerd. Maar veel ervan was eerder al bekend omdat de wet dit voorjaar openbaar in consultatie ging en ingewijden weten dat er sindsdien weinig is veranderd aan het voorstel.

 

Doorstartplan IJsselmeerziekenhuizen ligt bij curator

Stichting Cardiologie Centra Nederland (CCN) wil de failliete IJsselmeerziekenhuizen overnemen. Die gaan in dat nieuwe plan verder onder de naam Zuiderzee Netwerk Ziekenhuis. De zorgorganisatie heeft een plan ingediend bij de curator waarin staat dat een ‘zo breed mogelijk zorgaanbod voor de regio’ behouden moet blijven. Inmiddels hebben zich ook tientallen geïnteresseerden gemeld voor een doorstart van het failliete MC Slotervaart. Het gaat om partijen uit het binnen- en buitenland. Sommigen hebben aangegeven voor een doorstart van het gehele ziekenhuis te gaan, anderen hebben alleen belangstelling voor onderdelen ervan, zo laten de curatoren weten.

LinkedInPrint

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke maand updates van onze nieuwste projecten, vacatures en interessant nieuws.